1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов кръг преговори с МЕРКОСУР

Нов кръг преговори с МЕРКОСУР

Офертата за увеличаване на квотата за говеждо месо бе подложена на остра критика

Преговорите между Европейския съюз и държавите от МЕРКОСУР за сключване на споразумение за свободна търговия навлизат в решаваща фаза. За този петък е насрочен нов кръг разговори, в които Брюксел ще предложи още по-голяма квота за безмитен внос на говеждо месо.

Досега свободното от митнически такси количество беше 70 хиляди тона, наполовина прясно и наполовина замразено. От Брюксел обаче се заговори за 99 хиляди тона, за да може в замяна да се облекчи вносът на европейски продукти в страните от Южна Америка. В навечерието на разговорите този петък, от Брюксел сигнализират, че не биха се съгласили на още по-големи отстъпки в аграрния сектор.

"Преговорите продължават и сега на масата са най-трудните въпроси", посочи Юрки Катайнен, комисар за инвестиции, конкурентоспособност и растеж. По думите му, южноамериканците все още не са наясно с важността на договора и предявяват прекалено големи претенции.

Офертата за увеличаване на квотата за говеждо месо бе подложена на остра критика, особено от Ирландия, която е един от големите производители в Европейския съюз. Тамошните фермери се опасяват, че заради по-евтината конкуренция от Меркосур, изкупните цени на тяхната продукция ще паднат.

Недоволни са и от КОПА-КОДЖЕКА. От организацията подчертават, че и без това Европейският съюз внася 246 хиляди тона говеждо от южноамериканските страни, което е 75 процента от общия внос. "Искаме справедливо и балансирано споразумение за търговия, което да гарантира, че няма да има свръхпредлагане на пазара. То ще застраши нашия растеж и работните места в сектора", предупреди Жан-Пиер Фльори, председател на работната група "Говеждо месо" в европейската фермерска организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.