1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов ловен закон разработват властите в Норвегия

Нов ловен закон разработват властите в Норвегия

В страната е очертана и така наречена "вълча зона"

Нов ловен закон разработват властите в Норвегия. Целта е да се регулира популацията на вълците. Правителството предлагахищниците да се отстрелват, когато представляват опасност за хората или нанасят щети на фермерите.

Статистиката показва, че до средата на лятото 379 овце в страната са станали жертви на хищниците. През миналата зима разрешените за отстрел вълци в Норвегия са били 20. Най-застрашени са регионите с пасищно отглеждане на овце и говеда, признават от екоминистерството. Затова в страната е очертана и така наречена "вълча зона", където хищниците са под закрилата на закона. Извън нея обаче популацията ще се поддържа ниска. Ловният сезон за едър дивеч в Норвегия започва на 1 октомври.

Проблеми с вълците имат и фермерите в Швейцария. В алпийската страна се чуват все повече гласове, които настояват за премахване на законовата защита за вълците. Само преди дни парламентът отхвърли съответно предложение, внесено от представители на кантона Вале. Според изчисления на министерството на околната среда в Берн, в швейцарската част на Алпите живеят около 40 вълка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.