1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов проектозакон за фуражите прие Колегиумът на МЗГ

Нов проектозакон за фуражите прие Колегиумът на МЗГ

Проектозаконът регламентира регистрацията и одобрението на производители и търговци на фуражи, което е гаранция за пълното проследяване на качеството и безопасността от суровината до крайния продукт

 

Новия проектозакон за фуражите е свързан с въвеждането на новите хигиенни изисквания към фуражите, залегнали в хигиенния пакет на ЕС. С проектозакона се регламентират изискванията към производство, търговия, съхранение и употреба на фуражи.  Въвеждат  се общите принципи и изисквания към законодателството в областта на фуражите, както и основните процедури за безопасност на национално и европейско ниво.

Въвежда се система за самоконтрол от страна на производители и търговци на фуражи и се изгражда система за ранно предупреждаване, в случаи на кризи и оттегляне на продукти, които представляват опасност и застрашават здравето на хора и животни, гласи още проектозакона.

Проектозаконът регламентира регистрацията и одобрението на производители и търговци на фуражи, което е гаранция за пълното проследяване на качеството и безопасността от суровината до крайния продукт. Той определя правата и задълженията на производители и търговци и правомощията на  браншовата организация. Новият проектозакон ще подпомогне преструктурирането на предприятията от фуражния бизнес.

Проектозаконът ще осигури по-добър контрол по отношение на безопасността на фуражите от производството до консумацията им, с цел да се предотвратят рисковете за здравето на хората и животните и да се защитят интересите на потребителите.

Целта на проектозакона е да се постигне пълно съответствие на Закона на фуражите с правото на ЕС в областта на фуражите, както и да се създаде необходимата организация за прилагането на регламентите на ЕС, които  регулират дейностите свързани с производството и търговията с фуражи.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.