1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов ред и условия за издаването на билети за любителски риболов

Нов ред и условия за издаването на билети за любителски риболов

Предвидени са едногодишни, шестмесечни, месечни и седмични билети за любителски риболов

 

Измененията и допълненията в Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/, които са в сила от 1 януари 2006 г., предвиждат нов ред и условия за издаването на билети за любителски риболов. С цел услугата по издаването на билетите да се доведе максимално близо до гражданите, те ще се разпространяват от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) чрез териториалните и́ звена, от държавните лесничейства (ДЛ) и държавните дивечовъдни станции (ДДивС), както и от регистрираните риболовни сдружения.

Предвидени са едногодишни, шестмесечни, месечни и седмични билети за любителски риболов. Условията за разпространението на тези билети ще се регламентират с наредба на министъра на земеделието и горите.

Към момента новата наредба все още не е приета и това поставя редица въпроси относно начина за издаването на билетите в преходния период до приемането й. По силата на друга разпоредбата /§ 123 от ЗИД на ЗРА/, до влизането в сила на новата наредба, издаването на билетите ще се става по досегашния ред. Това означава, че към момента всеки любител може да придобие билет за риболов, като подаде документи в Националното управление по горите чрез неговите органи- държавните лесничейства (ДЛ) и държавните дивечовъдни станции (ДДивС) или териториалните звена на ИАРА. Документите трябва да са квитанция за внесена такса за издаване или подновяване на билет за любителски риболов и попълнен формуляр по образец, с обобщените данни за улова от предходната година, в случаите на подновяване. Таксата за издаване на билета за любителски риболов е 15 лв., съгласно Тарифата за таксите, събирани по ЗРА.

Предвидените намаления за определени лица следва да бъдат ползвани, за което е необходимо да се приложат необходимите документи. При кандидатстване за безплатен билет на лице под 14-годишна възраст заявлението се подава от законния му представител, като се прилага заверено копие от акта за раждане. При кандидатстване за безплатен билет за любителски риболов на лице с увреждания се прилага и заверено копие от документ, удостоверяващ това обстоятелство.

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.