1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нов регламент за борба с инвазивните вредители гласува ЕП в Страсбург

Нов регламент за борба с инвазивните вредители гласува ЕП в Страсбург

Ще бъде засилен и контролът на опаковките, с които пристигат различни стоки от трети страни

Нов регламент за борба с инвазивните вредители гласува Европейският парламент в Страсбург. Целта е да се засили контролът при внос на различни продукти от трети страни, за да се спре разпространението им на територията на Европейския съюз.

След одобрението на Парламента новият регламент може да влезе в сила в най-скоро време. След това страните-членки ще имат срок от три години, за да го включат в националното си законодателство.

Основна точка на новите правила е засиленият контрол при вноса на растения и посевен и посадъчен материал. За растения, смятани за особено рискови, се предвиждат карантинни зони. Така ще се попречи на вредителите да заразят местните растения и да застрашат европейското биоразнообразие.

Най-известният пример за подобен вид вредители е бактерията ксилела фастидиоза, която е пренесена от Америка. За кратко време тя се разпространи в някои държави от Южна Европа и зарази маслинови и цитрусови плантации. По данни на Европейската комисия само в Южна Италия са били унищожени 30 хиляди маслинови дръвчета. В новия регламент за подобни случаи са предвидени обезщетения за земеделските стопани.

Ще бъде засилен и контролът на опаковките, с които пристигат различни стоки от трети страни. В дървесината може да има ларви от насекоми, опасни за местните гори и плодни дръвчета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.