1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова аграрна политика разработват във Великобритания

Нова аграрна политика разработват във Великобритания

След напускането на Съюза ще има петгодишен преходен период

Нова аграрна политика разработват във Великобритания. Държавната подкрепа за селското стопанство ще бъде поставена на нови основи след излизането на страната от Европейския съюз. Като първа стъпка се очертава намаляване на директните плащания.

Повече подробности се очакват през второто половина на годината, съобщиха от земеделското министерство. Лейбъристи и консерватори водят остри спорове, на само относно бъдещите икономически връзки с Европейския съюз, но и за националната аграрна политика, която след Брекзита вече няма да е обвързана с правилата, поставени от Брюксел. От сега обаче е ясно, че ако консерваторите останат на власт, ще има съкращения при субсидиите.

След напускането на Съюза ще има петгодишен преходен период, през който земеделските стопани ще трябва да се адаптират към новите насоки, зададени от правителството. Сред тях са ограничения при директните плащания. Максималната сума за едно стопанство ще бъде 114 хиляди евро годишно, а мярката ще засегне близо 2100 големи селскостопански предприятия. В момента Лондон отпуска всяка година по 3,4 милиарда евро за аграрния сектор. Ако сумата се запази, след 2019 година голяма част от нея ще бъде пренасочвана към екологични програми или за подкрепа на селските райони.
Най-горещата точка при преговорите между Лондон и Брюксел остава въпросът с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. Северноирландските фермери ще бъдат сред най-засегнатите от Брекзита, въпреки че Великобритания и Ирландия вече постигнаха принципно споразумение, че границата не бива да се превръща в митническа граница. Окончателно решение обаче все още няма и това блокира цялостния преговорен процес. Затова Брюксел предлага Обединеното кралство да остане в Митническия съюз, а Горната камара и голяма част от лейбъристите в Долната камера подкрепят това предложение. Горещите привърженици на Брекзит обаче са против. Времето изтича и за премиер-министърът Тереза Мей остават все по-малко алтернативи. Договорът за Брекзит трябва да е готов до октомври тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.