1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова помощ за млекопроизводителите обеща европейският комисар за земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган

Нова помощ за млекопроизводителите обеща европейският комисар за земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган

Подробностите ще бъдат изяснени на следващата среща през юли

Нова помощ за млекопроизводителите обеща европейският комисар за земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган по време на срещата на агроминистри от Европейския съюз в Люксембург. Подробностите ще бъдат изяснени на следващата среща през юли.

Засега не е ясно дали Холандия и Ирландия ще се съгласят да редуцират производството на мляко. И при двете страни се наблюдава свръхпредлагане на пазара, като по този начин фермерите се опитват да компенсират ниските изкупни цени. Френският министър на земеделието Стефан льо Фол изрази от своя страна съжаление, че е минало толкова много време преди европейските институции да се заемат с въпроса. Още през август той смята да събере колегите си на извънредна среща, за да се обсъди бъдещето на Общата селскостопанска политика след напускането на Великобритания.

В Люксембург по изключение присъстваше и шотландският министър на земеделието, за да покаже, че страната му продължава да има интерес от тесни връзки със Съюза.

Кризата в млечния сектор ще бъде тема и на двудневна среща на европейските лидери в Брюксел. Предполага се, че ако правителствените ръководители дадат ясен сигнал за подкрепа на млекопроизводителите, евркомисарят Фил Хоган ще може по-лесно да поиска допълнителни средства от европейския бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.