1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова програма "Храна за бедни" договаря правителството с Брюксел

Нова програма "Храна за бедни" договаря правителството с Брюксел

Снимка:

Целта е новият финансов инструмент да залегне за периода 2014-2020 г.

Нова програма "Храна за бедни" договаря правителството с Брюксел, съобщи вицепремиерът Зинаида Златанова на форума "Деветте европътя пред България до 2020: предизвикателствата пред бизнеса". Целта е новият финансов инструмент да залегне за периода 2014-2020 г.

В момента най-бедните и нуждаещите се наши сънародници получават средства по линия на земеделските програми. През следващия период обаче тези европари са включени в обхвата на Европейския социален фонд. Страната ни ще преговаря за максимално голям обем на европомощта и правителството ще положи усилия те да са повече от индикативно заложените, каза вицепремиерът.

Тази година бюджетът, който ползва страната ни по европейската програмата "Благотворителност", е малко над 19 млн. евро. Чрез нея се разпределят храни за най-нуждаещите се, като обикновено това са социално слабите хора, които отговарят и на критериите за получаване на помощи за отопление.

Златанова е категорична, че в областта на еврофинансирането няма място за политически дразги. Вицепремиерът определи еврофондовете като упражнение по тиймбилдинг за българските политици и обясни, че там трябва да се работи заедно. Подготовката на новите оперативни програми е изключително напреднала, като част от тях вече са изпратени и в Брюксел за предварителни консултации. Това са оперативните програми с предвидено най-голямо финансиране "Региони в растеж", "Транспорт" и "Околна среда".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.