1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова такса в земеделието може да въведе Румъния

Нова такса в земеделието може да въведе Румъния

Румънският министър на финансите подкрепи идеята за въвеждането на данък върху необработваните площи

Властите в Румъния обмислят въвеждането на такса за необработвани от стопаните им земеделски площи, пишат румънските медии , предаде ekipnews.com. Размерът на един подобен налог все още не е бил обсъждан.

Румънският министър  на финансите Себастиан Владеску отрече да са водени разговори между неговото ведомство и министерството на земеделието. Той обаче категорично подкрепи идеята за въвеждането на данък върху необработваните площи: „Аз съм радетел за подобна идея, необходимо е който не се грижи за земите си, да бъде таксуван”. Това той каза на пресконференция тази сутрин в стоковата борса в Букурещ, помолен да коментира информациите в румънската преса по темата.

Румъния се намира в положение, в което най-вероятно ще й се наложи да увеличи съществуващи или да въведе нови данъци и такси, коментират икономическите анализатори тук. Сред най-вероятните „кандидати” за подобни повишения се сочи данък добавена стойност (ДДС), който към момента е 19%. С встъпването си в длъжност в края на миналата година Владеску категорично отрече възможността за повишаване на ДДС или други съществуващи налози като плоския данък през 2010 година, но и той и правителството като цяло си оставиха вратичка, подминавайки изцяло темата за въвеждане на нови такива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.