1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова тарифа за таксите при бране на гъби и диви плодове прие МС

Нова тарифа за таксите при бране на гъби и диви плодове прие МС

Наблюдава се прекомерно използване на природните ресурси в защитените територии

Нова тарифа за таксите при бране на гъби и диви плодове, както и за ползване на дървесина и паша в защитените територии, които са изключителна държавна собственост  прие Министерският съвет.

През последните 15 години цените на природните ресурси извън Националните паркове нараснаха значително. Това доведе до прекомерното им ползване в защитените територии. С новата тарифа се защитават интересите на държавата като се компенсират административните и материални разходи, направени за съхраняването и възпроизводството на ресурсите.  Ето и някои от таксите: За килограм манатарка ще трябва да се заплатят 40 стотинки. За пачи крак- 30. Най-висока е таксата за смръчкула - 50 стотинки за килограм от гъбата в сурово състояние.

Вече няколко години събирачите берат гъби на принципа на разрешително. Отделно заплащат и такса от 30 лева за всеки берач.
С бране на гъби се занимава най-бедната част на обществото. Повишаването на таксите няма да вдигне хората на протест, но ще доведе до нещо друго, смятат браншовици.
Тази година събирането на гъби започна с 3 седмици по-рано - на 10 март. Причина за това е необичайно топлото време.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.