1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нова топлоцентрала за биомаса строят край Никопол

Нова топлоцентрала за биомаса строят край Никопол

 

Дружество "Енемона" ще изгради край Никопол нова топлоцентрала за биомаса.  Топлоцентралата е първият проект, който ще се реализира по линия на публично–частното партньорство в Плевенска област.

Според Областния управител Цветко Цветков с  този проект  се поставя началото на развитие на индустриален парк в град Никопол, в който ще бъдат привлечени инвеститори за създаване на енергийно производство. Общата мощност на централата ще бъде около 10 МВт и ще задоволява топлинните нужди в индустриалния парк, а в бъдеще и на административните, държавните и общински сгради, на фериботния комплекс и на битови потребители в гр. Никопол.

Централата ще ползва като горивна база отпадъчна маса от земеделието (биомаса) и отпадъци от екологични чисти производства в района. С внедряване на нови енергийни технологии за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници и използване на иновативни технологии от последно поколение с общ КПД от 80%, екологичният ефект ще се изрази в 6 пъти намаляване на вредните емисии и парникови газове при аналогично енергийно производство от конвенционалните горива.

Инвестицията от 30 млн. лева за проектиране и изграждане на топлоцентралата е на акционерното дружество "Енемона". Фирмата е водеща в осъществяването на проекти по енергийна ефективност. Дружеството ще изготви и внесе инвестиционен план за енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса в Агенцията по инвестиции и ще кандидатства за Сертификат за Първи клас инвестиция.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.