1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новата лаборатория за фитосанитарен контрол в Бургас е част от бъдещата Агенция по храните

Новата лаборатория за фитосанитарен контрол в Бургас е част от бъдещата Агенция по храните

Лабораторията ще извършва първичен растително-здравен преглед на регулираните растения и растителни продукти

Потребителят трябва да се чувства сигурен, че държавата в лицето на Министерство на земеделието и храните е гарант за безопасността на хранителните продукти на пазара. Това каза зам. - министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на откриването на новата фитосанитарна лаборатори на ГКПП - Бургас. Откриването на подобни модерни съоръжения, ще ни позволят да завишим контрола при опазването на територията не само на България, но и на целия Европейски съюз, което е и част от задължението ни на пълноправен член, посочи зам.-министърът и припомни, че дейността на Националната служба за растителна защита е чат от бъдещата Агенция по безопасност на храните.

Страната ни е една от външните граници на Общността и в този смисъл МЗХ чрез службата за растителна защита трябва да отговори на всички предизвикателства, свързани с осигуряване на надежден и сигурен фитосанитарен контрол при внос и износ на продукти от растителен произход, допълни още зам.-министърът.

С пускането в експлоатация на новата офис–лаборатория, НСРЗ ще повиши значително прецизността при извършване на фитосанитарния контрол и ще гарантира недопускането на карантинни вредители при внос на рискови стоки, преминаващи през границата, каза от своя страна изпълнителният директор на НСРЗ Антон Величков.

Новото съоръжение е на стойност 430 хиляди лева. Офис – лабораторията за фитосанитарен контрол осигурява всички необходими условия за извършване на качествен фитосанитарен контрол на граничния пункт, обясни Величков.

Лабораторията ще извършва първичен растително-здравен преглед на регулираните растения и растителни продукти. Оборудвана е с бинокуляр, микроскоп за извършване на визуална проверка и определяне на вредители, както и разполага със средства и инструменти за подготовка на пробите и изпращането им в специализирана лаборатория по мониторинги, за потвърждение или идентификация на вредители. Към офисът има и хладилен склад за задържане на пратки под карантина.

През Пристанище Бургас се внасят цитруси, дървен материал, зърно и зърнени продукти. През тази година са внесени общо 133 партиди или 1407 тона, от които цитруси 1252 тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.