1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новата методика за формиране размера на такса смет е одобрена

Новата методика за формиране размера на такса смет е одобрена

Таксата става двукомпонентна – за битови отпадъци и за поддържане на чистотата на публичните места

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи единодушно проект на методика за формиране размера на такса смет, която няма да зависи от данъчната оценка на съответния имот.

Методиката ще се прилага от 2015 г. Тя е изготвена от Министерството на финансите в тясно сътрудничество с работодателските организации и Националното сдружение на общините в България.

При определянето на таксата общинските съвети ще могат да ползват три основи, които могат да прилагат и комбинирано, в зависимост от спецификите на общинските райони. Това са индивидуалното измерване на битовите отпадъци в имота, използване на броя и вместимостта на необходимите за отпадъците съдове като база или да определят таксата спрямо броя на ползвателите на услуги в имота.

Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова представи и проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси, който развива на законово равнище принципа, залегнал в методиката, а именно – „замърсителят плаща”. По думите на заместник-министър Петкова той ще бъде стимул както за намаляване на отпадъците, така и за разделното събиране.

С методиката таксата става двукомпонентна – за битови отпадъци и такса за поддържане на чистотата на публичните места. По този начин ще се създаде по-голяма яснота какви средства за какви дейности се дават, посочи заместник-министърът на финансите.

Вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства НСТС, поздрави Министерството на финансите за прецизно свършената работа и отбеляза пълния консенсус по толкова важна реформа. Тя изрази надежда, че следващото Народно събрание ще се съобрази с напълно единното мнение на социалните партньори и ще приеме предложенията.

Силна подкрепа за нормативните промени изразиха и представителите на работодателските организации и синдикатите. Те подчертаха, че формирането на такса смет на принципа „замърсителят плаща” въвежда справедливост, насърчава формирането на по-малко отпадъци и е стимул за изсветляване на бизнеса, тъй като ще отпадне една от причините за укриване на дълготрайни материални активи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.