1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови 120 милиона души по цял свят могат да изпаднат в екстремна бедност до 2030 година

Нови 120 милиона души по цял свят могат да изпаднат в екстремна бедност до 2030 година

Засегнати от очакваните природни аномалии ще бъдат най-вече малките земеделски стопанства в Южна Азия и Африка

Селското стопанство трябва да се реформира коренно, за да се постигнат целите в борбата срещу климатичните промени. Това се казва в новия годишен доклад на организацията по земеделие и прехрана на ООН – ФАО.

Нови 120 милиона души по цял свят могат да изпаднат в екстремна бедност до 2030 година, ако човечеството не вземе мерки да спре климатичните промени. Засегнати от очакваните природни аномалии ще бъдат най-вече малките земеделски стопанства в Южна Азия и Африка, предупреждават от ФАО.

За тези фермери, които сами изкарват прехраната си, рисковете са огромни, смятат експертите. Климатичните промени ще застрашат цели региони, затова е необходимо преосмисляне на сектор земеделие, като се обърне много повече внимание на малките производители. "Днес вече не винаги можем да гарантираме, че всеки път ще ожънем това, което сме посели", изтъкна генералният директор на организацията Жозе Грациано да Силва при представянето на доклада. По думите му, 20 процента от вредните парникови газове се дължат на селското стопанство. От друга страна земеделието е сред най-засегнатите от глобалното затопляне, като непрекъснато търпи щети от суши, наводнения и други природни бедствия.

Експертите от ФАО призовават държавите, подписали Парижкото споразумение за климата, да спазят обещанията си и да помагат на развиващите се страни в борбата им срещу климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.