Нови 80 милиона лева ще бъдат включени към земеделието

Симеон Караколев

Агросекторът ще разчита на около 800 милиона лева по Плана за възстановяване

Сред обсъдените проблеми в сектора бяха тези за напояването, модернизацията на земеделието и производството на продукция с висока добавена стойност. Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите сподели какво се случи на срещата със служебния премиер Стефан Янев. Тя се проведе в Министерския съвет. Участие взеха също вицепремиерът Атанас Пеканов и земеделският министър Христо Бозуков

 "Успяхме да придърпаме още 80 милиона от министър Пеканов, които да прибавим към досегашните пари за земеделие в Плана. Друго важно нещо е, че потвърдихме изключителната необходимост от инвестиции за възстановяване на мелиоративни системи в България – за рехабилитация на водопреносните съоръжения. По изчисления на експертите от министерство на земеделието, ще са необходими един милиард и осемстотин милиона лева, при което двустранно се съгласихме и ние – браншовиците, и министерския съвет, че ще започнем веднага изготвянето на проектите в частта си да активираме и заемната част на Плана за възстановяване и устойчивост. В рамките на около 6 месеца министър-председателят, вицепремиерът и министърът на земеделието поеха ангажимент, че могат да се изготвят плановете и да се вкарат в Брюксел, за да усвоим милиард и осемстотин заемен капитал от частта си за заеми за България, с който догодина още да започнем рехабилитацията на напоителните съоръжения", заяви Тодор Джиков.     

Съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също взе участие в срещата с премиера Стефан Янев. Той разкри пред Агро ТВ, че всички са се обединили около това, че за земеделския сектор трябва да има по-голям бюджет, а разпределението на средствата да бъде балансирано спрямо спецификите.

SM

 "Допряхме се, че трябва бюджетът да бъде, като цяло, в сектор „Земеделие“ по-голям. Оттам насетне разпределянето на проектите в земеделския сектор трябва да бъде балансирано. За нас, още като животновъдна асоциация, още от самото начало (говоря за преди година и нещо) – Тогава ние изразихме становище, че за нас не е нормално за животновъдството в един План за възстановяване и устойчивост да са предвидени почти нула лева. Това, което имаме към момента е уверение, че се работи и са подготвени такива проекти, за животновъди – за малки и средни животновъдни стопанства. Ще има бюджет за центрове, станции за осеменяване, за преценка на бици, кочове в страната. Вероятно ще има мобилни кланици в различни региони на страната и вероятно още неща върху, които и министерството работи и те могат да кажат малко повече", разкри Симеон Караколев.

Припомняме, че в Плана за възстановяване и устойчивост се предвиждаше ресурс от близо 848 млн. лв. да се насочи към държавното предприятие „Напоителни системи“ за периода 2021-2025 г. Служебното правителство обаче премахна тази мярка от плана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.