1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови 80 милиона лева ще бъдат включени към земеделието

Нови 80 милиона лева ще бъдат включени към земеделието

Симеон Караколев

Агросекторът ще разчита на около 800 милиона лева по Плана за възстановяване

Сред обсъдените проблеми в сектора бяха тези за напояването, модернизацията на земеделието и производството на продукция с висока добавена стойност. Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на картофопроизводителите сподели какво се случи на срещата със служебния премиер Стефан Янев. Тя се проведе в Министерския съвет. Участие взеха също вицепремиерът Атанас Пеканов и земеделският министър Христо Бозуков

 "Успяхме да придърпаме още 80 милиона от министър Пеканов, които да прибавим към досегашните пари за земеделие в Плана. Друго важно нещо е, че потвърдихме изключителната необходимост от инвестиции за възстановяване на мелиоративни системи в България – за рехабилитация на водопреносните съоръжения. По изчисления на експертите от министерство на земеделието, ще са необходими един милиард и осемстотин милиона лева, при което двустранно се съгласихме и ние – браншовиците, и министерския съвет, че ще започнем веднага изготвянето на проектите в частта си да активираме и заемната част на Плана за възстановяване и устойчивост. В рамките на около 6 месеца министър-председателят, вицепремиерът и министърът на земеделието поеха ангажимент, че могат да се изготвят плановете и да се вкарат в Брюксел, за да усвоим милиард и осемстотин заемен капитал от частта си за заеми за България, с който догодина още да започнем рехабилитацията на напоителните съоръжения", заяви Тодор Джиков.     

Съпредседателят на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също взе участие в срещата с премиера Стефан Янев. Той разкри пред Агро ТВ, че всички са се обединили около това, че за земеделския сектор трябва да има по-голям бюджет, а разпределението на средствата да бъде балансирано спрямо спецификите.

SM

 "Допряхме се, че трябва бюджетът да бъде, като цяло, в сектор „Земеделие“ по-голям. Оттам насетне разпределянето на проектите в земеделския сектор трябва да бъде балансирано. За нас, още като животновъдна асоциация, още от самото начало (говоря за преди година и нещо) – Тогава ние изразихме становище, че за нас не е нормално за животновъдството в един План за възстановяване и устойчивост да са предвидени почти нула лева. Това, което имаме към момента е уверение, че се работи и са подготвени такива проекти, за животновъди – за малки и средни животновъдни стопанства. Ще има бюджет за центрове, станции за осеменяване, за преценка на бици, кочове в страната. Вероятно ще има мобилни кланици в различни региони на страната и вероятно още неща върху, които и министерството работи и те могат да кажат малко повече", разкри Симеон Караколев.

Припомняме, че в Плана за възстановяване и устойчивост се предвиждаше ресурс от близо 848 млн. лв. да се насочи към държавното предприятие „Напоителни системи“ за периода 2021-2025 г. Служебното правителство обаче премахна тази мярка от плана.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.