1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови европравила ще променят риболовните стандарти в Китай

Нови европравила ще променят риболовните стандарти в Китай

Целта е да предотвратят нелегалния риболов

Китай ще трябва да направи значителни подобрения в системите си за проследяване на това къде се извършва риболов, ако иска да отговаря на по-строгите критерии в Европейския съюз, посочват в доклад природозащитници. Целта на новите евромерки е да предотвратят нелегалния риболов, припомня електронното издание EUobserver.

От януари 2010 г. всички рибни продукти, които влизат в ЕС, трябва да имат сертификат за това къде е извършен уловът. Сертификатите трябва да са издадени от страната, под чийто флаг плава риболовният кораб. ЕС иска по този начин да помогне в борбата с т.нар. незаконен, нерегулиран и недокладван риболов.

Китай е един от най-големите износители на риба през последните години, припомня EUobserver. Страната обаче тепърва трябва да установява успешно къде през колко посредници преминава рибата, преди да достигне европейските пазари, гласи доклад, публикуван в понеделник от Traffic, организация за опазване на дивата природа, която наблюдава търговията с диви растения и животни.

През 1993 г. Китай изнасяше 2,8 млн. тона рибни продукти. През 2006 г. обаче производството достигна 9,3 млн. тона, като страната изпревари много други водещи производители като Перу, Норвегия, Русия, САЩ, Тайланд и Чили, посочва EUobserver.

 

 

Етикети риболов, Китай, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.