1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови гори чрез общините дава САПАРД

Нови гори чрез общините дава САПАРД

Това става възможно след подписаното споразумение между МЗГ и Националното сдружение на общините за сътрудничество при реализиране на проекти по горската мярка на програма САПАРД

 

Общините в съдружие с лесовъдството по места могат да реализират проекти за залесяване на пустеещи земеделски земи както и да инвестират в горски стопанства в преработката и маркетинга на горски продукти.
 
Това става възможно след подписаното споразумение между МЗГ и Националното сдружение на общините за сътрудничество при реализиране на проекти по горската мярка на програма САПАРД. Това е единствената мярка, по която могат да кандидатстват както частни лица, така и общини. Субсидирането на общините от програмата покрива 100 процента от вложената инвестиция, затова 20 общини в страната вече са взели решение за кандидатстване.
 
Националното управление по горите обещава да съдейства при изготвянето на всички специализирани документи за реализация на проектите. Националното сдружение на общините се ангажира да съдейства при изготвянето на проектите и комплектоването на документите от желаещите да кандидатстват с проекти пред САПАРД.  Очаква се даденият шанс да има преди всичко екологичен ефект. На първо място ще се произведат милиони фиданки, които ще се залесяват на изоставени и пустеещи земи, подложени на ерозия. Така ще се укрепи екологичното равновесие в горските райони и ще са премахне една от предпоставките за образуването на порои, както се случи през това лято.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.