1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови изисквания към собствениците на кучета

Нови изисквания към собствениците на кучета

Промените са част от нова наредба приета от Столичния общински съвет

Глоба от 500 до 1500 лева ще плащат собственици, чиито домашни любимци са включени в боеве, просия или са ги насъскали срещу хора. До 6 месеца хората, чиито домашни любимци са навършили над 4-месечна възраст, трябва да им поставят чип и да ги регистрират в данъчните служби. Промените са част от нова наредба приета от Столичния общински съвет, предаде БНР.

Председателят на комисията по околна среда Лорита Радева обясни, че кучетата с тегло над 10 кг трябва да присъстват на обществените места на повод, неразтеглив, до метър и половина или с намордник.

Задължителният намордник отпадна след като ветеринарни лекари обясниха, че съществуват породи, на които не може да се поставя намордник. Това е невъзможно и когато любимецът е с влошено здравословно състояние и намордникът би създал риск за здравето му. 

Късият повод обаче, дълъг метър и половина, трябва да създаде изпълнение на изискването на закона кучето да бъде изцяло под контрола на своя собственик и да не застрашава живота, здравето, спокойствието, дори да не предизвика стрес, защото не е задължително един домашен любимец непременно да ви захапе, за да се почувствате зле. Собственикът трябва да гарантира спокойствието на останалите хора, обясни Радева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.