1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови краткосрочни финансови линии одобри ДФ "Земеделие"

Нови краткосрочни финансови линии одобри ДФ "Земеделие"

500 000 лв. е размерът на целевата субсидия за подпомагане на земеделските стопани в борбата с обикновената полевка

 

От 15 април Държавен фонд "Земеделие" откри целева субсидия за опазване и обогатяване на растителния генетичен фонд през 2005 год. Ресурсът по тази финансова линия е в размер на 500 000 лв., като средствата се предоставят на 22 института от системата на Националния център за аграрни науки (НЦАН) и на други шест организации и институти извън системата на центъра. Съгласно указанията, земеделските производители трябва да представят оригинални или проформа фактури за закупени горива, торове, препарати за растителна защита, еленергия, напояване, покриващи средствата по договора за подпомагане, както и документ за извършено плащане. 

Крайният срок за усвояване на средствата по тази финансова линия е 15 октомври. 

500 000 лв. е размерът на целевата субсидия за подпомагане на земеделските стопани в борбата с обикновената полевка, реши на свое заседание ДФ "Земеделие". От 18 април, регистрираните земеделски производители в най-засегнатите от полската мишка области на страната, които са разорали площи с есенници и ще презасяват с пролетни култури, могат да кандидатстват за субсидия в размер на 10 лева на декар. 6 000 дка е максималната площ, за която един земеделски производител може да кандидатства по тази финансова линия. Крайният срок за усвояване на средствата е 
20 юни.

1 500 000 лв. е размерът на целевата субсидия за внос на разплодни юници от млечни породи и дзвизики от специализирани месодайни породи през тази година. На земеделските производители, които са директни вносители на животните, както и на производители, които ги закупуват от фирми-вносители, фондът предоставя по 800 лв. за юница и по 200 лв. за дзвизика. Максималният брой животни, за които може да бъде подпомогнат един земеделски производител, е 60 юници и 250 дзвизики. Животните, които се внасят, трябва да произхождат от страни членки на ЕС.

Задължение на земеделските производители е да декларират запазване на броя на внесените животни в продължение на три години за юниците и на две години за дзвизиките, както и да отчитат това обстоятелство на всеки 12 месеца до изтичане на тези срокове. Целевата субсидия продължава до изчерпване на одобрените средства.

600 000 лв. е целевата субсидия за произведени и продадени количества червена капия за реколта 2005. 0.04 лв./кг ще получават земеделските производители за продукция първо качество, а средствата ще се отпускат за не повече от 1 500 килограма на декар. Субсидията ще се усвоява от 1 август.

Целевата субсидия за произведени и продадени количества домати готова продукция реколта 2005 е в размер на 500 000 лв. За продадена готова продукция производителите ще получават по 0.02 лв./кг, като подпомагането е до 3 000 кг/дка. Финансовата линия започва да действа от 4 юли. По двете финансови линии ще бъдат подпомагани само регистрираните земеделски производители, представили сключени договори с преработвател, с пазари на производители или с фирми-износители за реализация на готовата продукция, както и съответните документи за плащане по тях. Зеленчукопроизводителите, които директно изнасят продукцията си, представят митническа декларация за износ.
350 000 лв. е целевата субсидия за произведен и продаден неомаганен памук, отбрано и първо качество реколта 2005. Средствата, предвидени за памукопроизводителите през настоящата година, са с 11% повече спрямо изплатената финансова помощ през 2004 г. От 15 август производителите на памук могат да кандидатстват за субсидия в размер на 0.25 лв./кг готова продукция, но не за повече от 100 кг/дка. От кандидатите се изисква да представят сключен договор с фирма-преработвател на памук и съответните платежни документи за извършени плащания. Преработвателите на памук, които са регистрирани като земеделски производители и сами си произвеждат суровината, също могат да кандидатстват за подпомагане от ДФ "Земеделие", но при условие, че представят складова разписка за заприходяване на готовата продукция и искане за изписването й в производството. 

200 000 лв. е размерът на субсидията за произведени и продадени количества захарно цвекло реколта 2005. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 10 лева на тон, но за не повече от 1 600 кг/дка. Финансовата линия стартира на 15 септември. 

В категорията "млади земеделски производители", освен физически лица, да бъдат включени и действащите като еднолични търговци на възраст до 40 години към датата на подаване на молбата за финансово подпомагане. Прилагането на програмите за стимулиране на млади земеделски производители налага да бъде прецизирано това понятие, смятат от ДФ "Земеделие". За осъществяването на ефективен контрол като допълнително изискване за тях да бъде включена забрана за прехвърляне на предприятието като цяло или обособени части в рамките на срока на действие на договора за кредит./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.