1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови мерки за борба с африканската чума по свинете предприема Полша

Нови мерки за борба с африканската чума по свинете предприема Полша

Част от мерките обхващат контрола и налагането на санкции на стопанства, които не спазват хигиенните предписания

Нови мерки за борба с африканската чума по свинете предприема Полша. Президентът подписа "Пакет от мерки за ограничаване на болестта". С пакета се улеснява така наречения "санитарен лов" в природни резервати и други защитени зони.

Част от мерките обхваща допълнителни правомощия за властите при борбата с африканската чума, както и контрола и налагането на санкции на стопанства, които не спазват хигиенните предписания. С пакета се създава и правната основа за изграждането на заграждения по границите на страната, които да попречат на диви свине от съседните държави да навлизат на полска територия.

Малко преди края на миналата година Варшава съобщи за нови случаи на заболяването. Между 20 и 24 декември са открити общо 45 мъртви диви свине, заразени с вируса, някои от които в северната част на Полша, където досега нямаше заболели животни. Така за цялата 2017-та случаите на зараза при диви и домашни свине достигнаха повече от 700.

В същото време в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия властите отмениха забраната за лов на диви свине по време на размножителния им период. Изключение са само женски диви свине с новородени прасенца под 25 килограма. Мярката важи до 31 март 2021 година. Целта е ловците да могат през цялата година да отстрелват животни и по този начин да намалят поголовието, за да ограничат разпространението на африканската чума.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.