1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови преходни мерки на ЕК за българските и румънските селскостопански продукти

Нови преходни мерки на ЕК за българските и румънските селскостопански продукти

 

Ветеринарните експерти от Европейския съюз са приели нови преходни мерки, които ще имат за цел да адаптират селскостопанските продукти на България и Румъния към европейските норми. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Тези мерки ще могат да смекчат тревогите на руснаците, които заплашват с ембарго за вноса на европейски животински продукти след присъединяването на София и Букурещ към ЕС на 1 януари. Сред приетите от експертите стъпки са забрана за реекспорт от страна на България и Румъния към ЕС на всички животински продукти, внесени от трети страни преди 1 януари или които са задържани на митницата до този период и не отговарят на европейските норми.

Въпросните стоки могат да бъдат реекспортирани до края на 2007 г. към трети страни само ако въпросният вносител е дал разрешението си за това. Експертите от ЕС разрешават и на редица млекопреработвателници в България да продължат да използват мляко, което се смята, че не отговаря на изискванията на ЕС до края на 2009 г., но само ако продукцията ще се продава само на вътрешния пазар в страната. Дори и да не са пълен отговор на притесненията на руските власти, новите разпоредби са представени от ЕК на Москва, посочи говорителят на ЕК Филип Тод. Експертите на ЕК ще се срещнат с техни руски колеги, за да им обяснят, че са взети всички необходими гаранции за поддържане на европейските стандарти за хранителна безопасност след присъединяването на Румъния и България./dnesplus.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.