1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови протести на животновъдите

Нови протести на животновъдите

Цената на млякото критично пада

 

Животновъдите от цялата страна планират нови протести, този път заради срива в изкупните цени на млякото и блокираните субсидиите за качествена суровина през първите три месеца на годината. Въпреки безкрайните обещания на земеделския министър Валери Цветанов, че секторът ще получи 60 млн. лв. за качествено мляко, досега са платени парите само за януари и отчасти за февруари, съобщиха от браншовия съюз, цитирани от Дневник.

"Вече нямаме искания към тези управляващи. Протестираме с единствената цел да покажем, че още сме живи и да изобличим администрацията на това министерство, която погуби отрасъла и обрече целият български народ да се храни с изкуствени продукти от сухи млека и растителни боклуци", обясни председателят на съюза на животновъдите Йордан Каймаканов. Протестите ще бъдат мирни пред министерството на земеделието и ще се провеждат всяка сряда през следващите седмици въпреки заетостта покрай селскостопанската работа във фермите и на полето.

Браншовиците ще настояват следващото правителство да иска удължаване на преходния период за държавните помощи в сектора, защото без субсидии за качествено мляко и за генния фонд фермите съвсем ще изчезнат. Производителите настояват и за бързи промени в българското законодателство, което да позволи на малките ферми да продават директно продукцията си на пазара. От Националната ветеринарномедицинска служба обясниха, че до края на годината страната не може да получи подобно разрешение, защото действа тригодишният преходен период, който изключва възможността българските ферми да прилагат директни продажби като фермерите от старите страни членки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.