1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нови злоупотреби могат да спрат агросубсидии от ЕС

Нови злоупотреби могат да спрат агросубсидии от ЕС

Конкретни жалби – без отговор

В Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) постъпиха сигнали от нейни членове, с които алармират за злоупотреби със заявяване на площи за подпомагане със субсидии по Системата за единно плащане на площ (СЕПП) на Европейския съюз. Злоупотребите се изразяват на първо място в очертаване на собствени имоти като площи с угар, които всъщност се обработват комасирано от добросъвестни земеделски стопани. На второ място, чрез поставени лица, се заявяват площи, които са пасища и реално не се използват от собствениците им за паша на животни, защото всъщност те не отглеждат такива, твърди председателят на Асоциацията Ивайло Тодоров. Жалби са изпратени до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, вицепремиера Меглена Плугчиева, председателя на комисията по земеделие и гори в парламента Васил Калинов, но до момента няма взето отношение от нито един от тях. В жалбите си земеделците изразяват тревогата си за начинът, по който се заявяват съответните площи с угар.

„Тази година такива непочтени хора продължават да нарушават всякакви правила, тъй като отново заявяват площи, без да имат намерение да ги обработват, а само да вземат субсидиите. За съжаление беззаконията на такива хора продължават и до момента и е крайно време те да бъдат спрени“, пише в жалба на агропроизводители от община Болярово.

В крайна сметка от тези неправомерни действия страдат земеделските производители, които реално обработват земеделската земя и поради което именно те следва да получат субсидиите на ЕС по системата за единно плащане на площ, а не собствениците на земи, смята Ивайло Тодоров. По думите му, в резултат на тези злоупотреби се получават застъпвания на площите и тези, които обработват земята са принудени или да не заявяват тези имоти в техните блокове или да получат санкции от застъпванията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.