1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новият европейски регламент за намаляване на съдържанието на акриламид е в сила от днес

Новият европейски регламент за намаляване на съдържанието на акриламид е в сила от днес

Компаниите от хранителната промишленост в бъдеще трябва да спазват определени норми

Новият европейски регламент за намаляване на съдържанието на акриламид е в сила от днес. Той задължава компаниите в хранителната индустрия, ресторантите и заведенията за бързо хранене да спазват определени правила.

Компаниите от хранителната промишленост в бъдеще трябва да спазват определени норми, за да намалят съдържанието на акриламид още при производството на продуктите.

Регламентът беше одобрен миналата година, след като предложените от Европейската комисия доброволни мерки за намаляване на съдържанието на акриламид не дадоха желания резултат. Доклад на Европейският орган за сигурност на храните потвърди, че наличието на веществото в храните може да повиши риска от ракови заболявания при потребители от всички възрастови групи.

Няколко са възможностите за намаляване на акриламида – да се добавя по-малко захар, както и термичната обработка да е на по-ниска температура. Европейската комисия предлага също така да се ползват сортове картофи, съдържащи по-малко нишесте. Полуготови продукти, предвидени за изпичане или пържене у дома, трябва да са придружени от точно формулирано упътване, което да показва как да се намали риска.

Наличието на акриламид в храните беше установено преди 16 години. Изследвания, потвърдени от Европейския орган за безопасност на храните през 2015 г. сочат, че настоящите равнища на консумация на акриламид будят притеснения, защото в последните години те не показват последователно намаление. Освен това има големи различия при прилагането на доброволни мерки от производителите на храни за ограничаване на акриламида в тях.

Изследвания са установили още, че синтезът на веществото по време на термична обработка се намалява със специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.