1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новият грипен „свински” вирус представлява генетична смесица

Новият грипен „свински” вирус представлява генетична смесица

Опасността е, че може да се предава от човек на човек

Новият грипен вирус, който предизвика паника от свински грип в Мексико и света, е напълно непознат на учените. Световната здравна организация /СЗО/ вече потвърди, че вирусът на свинския грип е щам на А вирус, обозначен с Н1N1. Въпреки наименованието "свински грип", вирусът не води до заболяване при свинете и никога не е бил изолиран от тях. Опасността се крие във възможността вирусът да се предава от човек на човек.

Генетично вирусът на свинския грип е различен от вируса Н1N1, който причинява сезонния грип при хората. Вирусът А Н1N1 съдържа ДНК, която е типична за птичи, свински и човешки вируси, като включва елементи както от европейски, така и азиатски свински вируси.

Според СЗО, след като новият вирусен щам започне да инфектира хора, и след като придобие способността да се пренася от човек на човек, той може да предизвика пандемия. Последната грипна пандемия през 1968 г. отне живота на близо един милион души в целия свят. При "нормална" година т. нар. сезонен грип отнема живота на 250 до 500 хиляди души.

Грипните вируси по принцип мутират много бързо, затова грипната ваксина се променя всяка година. По данни на СЗО от декември 2005 г. до февруари 2009 г. в света са били регистрирани общо 12 случая на свински грип. В 11 от тези случаи болните са имали контакт със свине. През този период няма доказателства, че вирусът може да се пренася от човек на човек.

Симптомите на заболяването са сходни със симптомите на сезонния грип - внезапна треска, кашлица, болки в мускулите и отпадналост.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.