1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ново за регистрацията на агротехниката

Ново за регистрацията на агротехниката

Земеделската техника ще се регистрира в три групи

 

От началото на тази година фирмите и гражданите могат да регистрират селскостопанската и горската техника до 30 дни от покупката и вноса им. Според Наредбата за условията и реда за регистриране на земеделската и горската техника вписването става в контролно-техническите инспекции в общините или областните служби.  Наредбата вече е влязла в сила от началото на 2006 год. и е съобразена с изискванията на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Тракторите, комбайните и другата земеделска техника по новата наредба ще се регистрират в три групи.

В първата група са колесните трактори, ремаркетата и самоходните шасита. Те задължително се регистрират и по Закона за движението по пътищата, защото се движат и по първокласни и второкласни пътища.

Във втората група е техниката, която се ползва само за земеделска работа на полето или в горски условия. Тук се включват верижните трактори, специализираните самоходни машини и други. Стационарната техника, инсталации и апарати, които не се придвижват на собствен ход, са включени в трета група.

В наредбата е записано още, че при първото вписване в регистрите инспекторите задължително правят технически преглед на машините.  Вече регистрираната техника се предава с приемателно-предавателен протокол от териториалните служби на контролните инспекции. Те от своя страна водят на отчет цялата регистрирана техника на областта. Фирмите и гражданите задължително подготвят 12 документа, преди да впишат купената техника.

Освен техническото досие за изправност се внася и писмено заявление за регистрация, протокол от изпитанията в акредитирана лаборатория, платена застраховка "Гражданска отговорност" за техника с мощност на двигателя над 10 киловата.

Фирмите представят БУЛСТАТ, копие от съдебната регистрация, документ за регистрация на превозните средства и др.

Техническата инспекция прави досие на машината, а собствениците получават свидетелство за регистрация.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.