1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новото в кредитирането от ДФ "Земеделие"

Новото в кредитирането от ДФ "Земеделие"

Увеличени са парите за покриване разходите по лихвите на кредитите

 

Вече е ясно разпределението на парите от фонд "Земеделие" за 2005 год. по целеви линии, субсидии и инвестиционни програми. Промени има и в програмите "Растениевъдство", "Животновъдство" и "Техника" и фермерите трябва да се запознаят с тях, за да са наясно със своите възможности за собствения агробизнес през годината, а отчасти и за в бъдеще.

От тази година по програма "Животновъдство" са отпаднали ограниченията в размера на кредитите от фонда при прякото кредитиране, който беше 100 000 лева. В програмата вече е записано, че в обхвата за подпомагане влиза и отглеждането на кокошки, пуйки, патици, гъски за родители и зайци за разплод.

В програмата "Растениевъдство" е включено кредитиране на създателите на маточни насаждения за лозя и овощни градини. Разходите по лихвите при създаването на лозя вече ще се покриват от нова субсидия. Определен е и гратисен срок от 3 години, но е запазен старият срок от 4 години за връщането на главницата. Нов е и погасителният план, при който вече вноските се увеличават постепенно, съобразно нарастването на добивите от насаждането до достигането на пълното плододаване. Капиталовата субсидия за създаването на нови лозя също е увеличена от 150 на 200 лева на декар. Предвидена е и субсидия за покриване разходите по лихвите за трите години гратисен период на кредита.

При техниката новото е, че вече има субсидия, която да покрива разходите по лихвите за целия период на издължаване на кредита при покупката на земеделски машини. Младите фермери - до 40 год., ще могат вече да ползват субсидия, която изцяло ще им покрива лихвите по програмите "Растениевъдство" и "Животновъдство" за целия период на кредита, е не както досега - за част от лихвата през гратисния период. По същия начин ще се ползват и преференциите от пчеларите при кредитиране създаването на пчелини, за които фондът поема разходите за лихва през гратисния период.

Новото в Програмата за развитие на Северозападна България е, че субсидията, покриваща разходите за лихви, вече ще бъде за целия период до погасяването на кредитите./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.