1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НСП чака одобрението на ЕК

НСП чака одобрението на ЕК

Снимка:

Служебният кабинет - не може да се отрече, свърши огромна работа

 

НСП е изпратен на ЕК. На 31 октомври, както беше оповестено. Ден след това документът беше качен на интернет страницата на земеделското министерство. Най-после фермери и преработватели могат да се запознаят с окончателния вариант. Добре е да направят това и да не коментират, ако са погледнали само първите страници. Все пак агробизнесът ще работи в тази рамка до 2027 година. Служебният кабинет - не може да се отрече, свърши огромна работа. Негови представители избягваха да говорят за наследството от предишния редовен кабинет, но все пак стана ясно - документът е бил в абсолютно насипно състояние, както се казва. За няма и три месеца, в усилен диалог, се изчистиха направените 405 забележки от ЕК. Дори и онези допълнителните, които бяха получени в последния момент. Окончателният вариант не е най-доброто, което можеше да се предложи. Много от политиките можеха да се прецизират или основно да се променят. Но галопирането към разрешените срокове не го позволиха. Призна го и служебният земеделски министър Гечев в интервю за АГРО ТВ.

Основните, трудоемки финални промени, са свързани с фундаментални критерии по двата регламента: доказване на интервенционната логика, свързаността на залегналите мерки с други фондове. Не на последно място не беше лесно да се отговори и на други изисквания на ЕК – в каква последователност ще се прилагат интервенциите, как са свързани с всички части на Плана.

Вярно, България отново е между последните страни-членки на ЕС, които изпратиха документа си. Много от тях отдавна получиха одобренията и вероятно усилено работят за стартирането на новата ОСП. Нестабилната политическа ситуация у нас сложи отпечатък – както върху сроковете на изпълнение, така също и върху качеството на НСП. Тепърва се чакат коментари. И по-лошото - тепърва, още догодина – препъване в парадокси.

След кратко отдъхване, на преден план изплуват нови проблеми. Ако не се стигне до редовно правителство, каквато голяма вероятност има? Дали в някоя пауза на парламентарния цирк - с кратък срок на годност, ще се гласуват промените в Закона за подпомагане на земеделските производители? А без тях – на 1 януари новата ОСП не може да се прилага? МЗм е изготвило Проекта за промени. Топката е в полето на Парламента. В ситуацията на икономическа криза и война да се надяваме, че народните представители ще имат проблясък на отговорност. Има все пак надежда - след тежки конфликти, най-после беше избран председател на парламентарната Комисия по земеделие.

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.