1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НСЗКБ изпрати писмо с предложения до управляващите

НСЗКБ изпрати писмо с предложения до управляващите

Сред исканията е субсидиите на площ за 2014г. за земеделските производители да бъдат изплатени до края на м.януари 2015г.

Управителния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации в България изпрати писмо с обръщение до председателя на МС Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на финансите Владислав Горанов. В него са публикувани предложенията на организацията, свързани с новия програмен период на ОСП 2014-2020 година.

„Изтича първата година на новия програмен период за Общата селскостопанска политика на ЕС – 2014-2020г. По известни на всички причини за директните плащания на земеделските производители 2014г. бе обявена за преходна, а за Програмата за развитие на селските райони – нулева.

Проточилите се съгласувателни процедури с ЕК по тази програма, краят на които е неясен като срок, вещаят поне още половин година пауза, преди да започне прием на проекти. Така и 2015г. реално ще е нулева за инвестиции в земеделието с подкрепата на ЕС.

Сложните климатични условия през годината и конюнктурата на пазара сериозно повлияха на срочността и качеството на редица кампании в земеделието, на реализирането на продукцията, на икономическите резултати, на възможностите за предвидимо и нормално функциониране на отрасъла“, се посочва в текста на обръщението.

Сред предложенията на НСЗКБ до Министерския съвет и Министерството на финансите е да се направи възможното субсидиите на площ за 2014г. за земеделските производители да бъдат изплатени до края на м.януари 2015г.

„Това ще даде възможност да се подготвят и проведат успешно пролетните полски работи“, аргументират се от организацията.

Пълния текст на писмото вижте в прикачения файл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.