1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НУГ още чака обяснение от Яни Янев

НУГ още чака обяснение от Яни Янев

 

Както за мнозина е ясно, тази година Седмицата на гората имаше два акцента. Единият - традиционен, вторият - скандален. Между мероприятията, организирани от Националното управление по горите (НУГ), регионалните му структури по места и държавните лесничейства, се прокраднаха цифри и факти, доста по-различни от обявените от ръководството на НУГ. Те бяха хвърлени в публичното пространство от земеделския лидер Яни Янев. 

Официалната информация, с която разполага Национално управление по горите, е различна от изнесеното в електронните и печатни медии, които цитират Яни Янев, заяви още в края на миналата седмица инж. Илия Симеонов, началник на НУГ, в разпространено прессъобщение до медиите. Инж. Симеонов информира, че ползването на дървесина от Държавния горски фонд за 2004 година възлиза на 4 533 546 куб. м, като приходите от него са 94 525 000 лв. Съгласно съставените актове от служители на горското ведомство, количеството на незаконно добитата дървесина в целия горски фонд на България е не повече от 0.7% от общия обем на ползване на дървесина, или приблизително 40 000 куб. м, което е значително по-малко от обявените от г-н Янев цифри.

Горските пожари през последните 15 години са засегнали, но не и напълно унищожили, горски площи в размер на 151 982 ха, като най-много са опожарените площи през 2000-а и 2001-а година. Към днешна дата пожарищата в горския фонд са на площ 5 943 ха, от които в държавния горски фонд - 3 900 ха. Тези цифри опровергават обявената от Яни Янев цифра от 500 000 ха за последните години, категорични са от НУГ. 

"С оглед на фрапиращата разлика между обявените от Яни Янев данни и официалната информация, с която разполага Национално управление по горите, считаме за уместно провеждането на среща, на която бихме желали да ни бъдат предоставени данните, с които разполага БЗНС-Обединен, с цел тяхното анализиране и съпоставяне с официалната статистическа информация. Горите са най-голямото природно богатство и с тях не бива да се спекулира. Не бива да се омаловажава трудът на служителите по горите, които денонощно се грижат за охраната на това богатство. Не считаме за уместно проблемите в горския отрасъл да бъдат средство за печелене на политически дивиденти", казват от НУГ и продължават да чакат срещата./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.