1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НВМС предприема мерки за контрол на риска от птичи грип

НВМС предприема мерки за контрол на риска от птичи грип

НВМС предприема всички необходими мерки за мониторинг на прелетните птици и поддържа непрекъснати връзки със ветеринарните структури на съседните страни и Брюксел. Ако се потвърди румънският случай на "птичи грип" със заповед на министъра на земеделието и горите ще бъде забранен вноса на птичи продукти от Румъния, съобщиха от НВМС.
Представителят на Министерството на земеделието и горите от мисията на България към ЕС в Брюксел не разполага с данни за наличието на птичи грип в Турция, съобщиха от НВМС в становище по повод информациите за птичи грип в южната ни съседка.

В Румъния в делтата на Дунав са намерени три патици, които, според лабораторията на Букурещ, са положителни за вирус на птичи грип. Вирусите не са потвърдени, но не са и отхвърлени, каз доц. Байчев. Продължават изследванията в Румъния, както и в рефернтната лаборатория на Европа в Падуа (Италия). Тази сутрин от НВМС са се свързали и с румънските ветеринарни власти, защото е изтекла информация от тях и от международните бюра по епизоотии, че все още заболяването все още не е потвърдено.

У нас може да влезе "птичи грип", ако се внасят продукти от страни, където има това заболяване, каза доц. Байчев. Затова със заповед на министъра на земеделието и горите е ограничен вносът на яйца и месо от страни, където е регистрирано заболяването. "Ако се потвърди и румънският случай, ще затворим границата за внос на месо и продукти в понеделник, вторник", каза още доц. Байчев.

Под специален надзор са пограничните села в Кайнарджанската община, където има свободно движение на диви и домашни животни. Доброволни групи проверяват домашните стопанства с птици. Заедно с управите на резерватите в края на деня ще бъдат огледани и зони на Малък Преславец и Сребърна.

От вчера са въведени строги мерки по граничните пунктове в страната, каза до. Байчев. Проверяват се всички хранителни продукти, разпоредено е да бъдат конфискувани и всякакви птичи храни.

Допълнителни мерки ще бъдат предприети при потвърждение от Световната здравна организация на птичи грип в Румъния, след допълнителните изследвания, които могат да се очакват в понеделник

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.