1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няколко наредби прие Колегиумът на МЗГ

Няколко наредби прие Колегиумът на МЗГ

Проект на Наредба за намаляване до минимум на страданията на животните по време на клане е сред приетите документи

 

В края на миналата седмица Колегиумът на МЗГ прие проект за постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за етикетиране на продуктите за растителна защита, които се предлагат на пазара. Документът определя реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати, както и използването при етикетирането на специфичните фрази и изрази, свързани с риска и с безопасността на продуктите за растителна защита.

Другият документ, приет от Колегиума, е Проект на Наредба за условията за производство, съхранение, транспортиране, деконтаминация (обеззаразяване), детоксикация и унищожаване на медикаментозни фуражи. Проектът е изготвен от експерти на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в рамките на плана за действие 2005 по приемане на България в ЕС. Наредбата кореспондира със Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за фуражите. Тя ще определя основните условия на производство на медикаментозни фуражи в предварително съгласувани с НВМС и националната служба по зърното и фуражите производствени помещения, технологично оборудване и отделен добре затворен склад за съхранение на медикаментозните премикси и медикаментозните фуражи. Съгласно документа, производителите на фуражите, ще са длъжни да определят ветеринарен лекар за квалифицирано лице, отговорно за получаването на медикаментозните добавки (премикси), за смесването им с комбинираните фуражи, хомогенизирането им, контрола върху качеството им и издаването на сертификат за медикаментозен фураж.

Проект на Наредба за намаляване до минимум на страданията на животните по време на клане е другият приет от Колегиума документ.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.