1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма бруцелоза в Ловешка област

Няма бруцелоза в Ловешка област

Установена е болестта скрейпи

 

В Ловешка област не е открита бруцелоза, а болестта скрейпи, съобщиха от Националната ветеринарно медицинска служба във връзка с информацията, че Украйна забранява вноса на овце и овче месо от България заради установена бруцелоза по овцете в област Ловеч.

Скрейпи е трансмисивно, хронично, дегенеративно увреждане на централната нервна система на животните, с прогресивно развитие, завършващо винаги със смърт на засегнатото животно. Болестта скрейпи не е зооноза и не е опасна за хората. Причинителят на заболяването не може да се пренесе при консумация на месо от животните, заразени от болестта.

В началото на месец октомври при изпълнение на Програмата за надзор на Трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, в която класификация спада и заболяването бруцелоза, е констатиран положителен резултат за наличие на болестта скрейпи при една коза в област Ловеч. Трупът на животното е унищожен в екарисаж. За случая НВМС е уведомила Европейската комисия. Заболяването е обявено пред Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и информация за него е публикувана на интернет сайта на организацията още на 2 октомври 2009 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.