1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма да закриват земеделските служби в Приморско и Царево

Няма да закриват земеделските служби в Приморско и Царево

За обема работа, който има в общинските служби са необходими 0,8 работника за община Царево и 0,9 за община Приморско

Областният управител на Константин Гребенарав излезе със становище по повод закриването на земеделските служби в Приморско и Царево, в което ясно пише, че те няма да бъдат закрити и ще продължат да обслужват местните земеделци, но като офиси с по един служител. Това съобщиха от Областна администрация-Бургас предаде Агенция „Фокус”. Гласуване на протестни декларации от страна на общинските съвети на Царево и Приморско не може да се тълкува като грижа за интересите на хората, а по-скоро като политически действия от страна на кметовете на двете общини.

Данните от изчисленията, които е направила Областна дирекция „Земеделие” показват, че за обема работа, който има в общинските служби са необходими 0,8 работника за община Царево и 0,9 за община Приморско. Броят на земеделците в тези общини е драстично спаднал и дейността и поддържането на служба по земеделие е неефективно и разходва излишни средства, което е недопустимо в условията на тежката финансова криза, в която се намира държавата ни. Това са и причините за решението земеделските служби да бъдат преструктурирани в офиси с по един служител, който да извършва дейността, извършвала се и до този момент в съответната служба. Със сигурност няма да пострада обслужването на гражданите и изобщо няма да бъдат излишно натоварени с транспортни разходи, тъй като ще могат да се възползват от всички услуги в съответния местен офис.

Областният управител Константин Гребенаров, заместничката му Златина Дукова – зам.-областен управител с ресор „Земеделие” и директорката на Областна дирекция „Земеделие” Лидия Станкова инициираха още преди седмица срещи по места със земеделски производители, шефове на общинските земеделски служби и кметовете на съответните общини. Срещите преминаха в конструктивен диалог, а промяната в структурирането на службите не срещна протест или недоволство от страна на местните земеделски производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.