1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма готовност за въвеждане на системата НАССР от производители и търговци в Смолянски регион

Няма готовност за въвеждане на системата НАССР от производители и търговци в Смолянски регион

 

От началото на годината 345 обекта са проверени за наличие на НАССР система, съобщи д-р Стефан Герджиков, директор на Дирекция "Контрол на хранителните обекти" към РИОКОЗ в Смолян. Приложение на класически НАССР се изисква в производствените обекти, заведения за хранене /ресторанти, механи, снекбарове и закусвални/ и големи търговски обекти. За този цялостен НАССР са проверени 24 производства и в 14 от тях има изготвени НАССР системи, а в 10 все още няма. От 74 проверени заведения за обществено хранене 31 са изготвили НАССР, но само в 1 обект системата вече е внедрена, а 45 нямат никаква готовност. НАССР системата е специфична за всеки вид обект и адаптирана за него, а след въвеждането й следва обучение на персонала.
114 от питейните заведения, които са с частичен НАССР, са проверени досега. В 5 от тях са изготвени процедури по НАССР, но в 109 не е направено все още нищо. Като "трагично" определи положението д-р Герджиков в търговските обекти - 136 са проверките в хранителни магазини и навсякъде е установена липса на НАССР системи. Проверени са 16 хранителни обекти в детски заведения и в 4 има, но в 12 от тях няма въведен НАССР.
Обобщавайки данните, д-р Герджиков заяви, че в Смолянски регион няма готовност
от производителите и търговците за изготвяне и внедряване на НАССР системите. И ако през първото полугодие на годината се извършват само инспекции от страна на специалистите в РИОКОЗ, от 1 юли ще се правят одити, в които по-задълбочено и обстойно ще се оценява всичко, което е направено като НАССР системи в обектите от региона и ще се налагат санкции./focus-news.net

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.