1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма констатирани нови случаи на заболяването „син език“ на територията на страната

Няма констатирани нови случаи на заболяването „син език“ на територията на страната

1,2 млн. дози от ваксината срещу болестта вече са по областните дирекция на БАБХ

Няма нови констатирани случаи на заболяването „син език“ на територията на страната от края на 2014 година. Лабораторните изследвания на животните, които са били със съмнения за заболяването са отрицателни. Това стана ясно по време на свикания по нареждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева експертен съвет за изпълнение на Програмата за надзор и ликвидиране на заболяването син език по преживните животни, който се проведе в Министерството. Няма констатирано наличие на вируса на синия език в пробите, които са взети от животни от с. Галиче – Врачанско, гр. Провадия – Варненско, с. Цар Петрово – Видинско и от населени места от Благоевградска и София област. В началото на месец март започна и изследване на едри преживни животни за наличие на вируса на „син език“, което е част от Програмата за ерадикация на заболяването. Програмата е съгласувана  с Европейската комисия. Директорът на Центъра за оценка на риска проф. Бойко Ликов заяви, че заболяването няма как да се прояви през месец февруари, тъй като векторът, който е преносител на заболяването, се активизира едва през месец май на територията на България.

По време на заседанието на Експертния съвет стана ясно, че 1,2 млн. дози от ваксината срещу „син език“ вече са по областните дирекция на Българската агенция за безопасност на храните. Към момента има сключени 750 договора с регистрирани ветеринарни лекари за ваксиниране на животните. Към 11 март са ваксинирани 23 063 овце и 186 говеда, като не са наблюдавани нежелани реакции и странични ефекти, което показва, че ваксината се понася добре от животните. Най-голям брой животни са ваксинирани в Благоевград, Бургас, Ямбол и Хасково.

Припомняме ви, че на 23 февруари собственичка на овце в с. Галиче е информирала за съмнение за „син език“ при  част от животните. При прегледа е установено, че  не се касае за заболяването, но са взети и кръвни проби, които са отрицателни за наличието на вируса на синия език.

В състава на експертния съвет участват представители на Министерство на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните,  Центърът за оценка на риска и Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.