1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма проблеми с извършването на дейностите от частнопрактикуващите ветеринари

Няма проблеми с извършването на дейностите от частнопрактикуващите ветеринари

Известни проблеми в сектора създаде отлагането на старта на Българската агенция за безопасност на храните

Няма напрежение във взаимоотношенията между държавата и частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след разговор с председателя на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев, съобщиха от земеделското министерство. 

Известни проблеми в сектора създаде отлагането на старта на Българската агенция за безопасност на храните заради забавянето на гласуването на второ четене в парламента на закона за агенцията, посочи министърът. Тя трябваше да започне работа на 1 януари 2011 г., но се забави заради ваканцията на депутатите и се очаква да стартира в началото на февруари. Бъдещата агенция, като приемник на Националната ветеринарномедицинска служба ще сключва договорите с частнопрактикуващите ветеринарни лекари по задължителната имуно-профилактична програма. 

Найденов припомни, че и досега договорите са се сключвали през месец март, когато започват мероприятията по имуно-профилактика на животните.

Въпреки забавянето, частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще продължат да изпълняват задълженията си, е уверил д-р Бойчев. Той е благодарил на министър Найденов за навременното и пълно изплащане на задълженията на държавата към частнопрактикуващите ветеринарни лекари.

От НВМС съобщиха, че до сключването на договори държавните ветеринарни лекари ще издават ветеринарномедицинските свидетелства за придвижване на животните в страната и ще въвеждат данните в информационната система.

Министър Найденов се ангажира тази седмица да се проведе среща между ръководствата на министерството, НВМС и Националния съвет на Българския ветеринарен съюз, на която да се дискутират проблемите на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.