1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма прозрачност при определяне на териториите, влизащи в „Натура 2000”

Няма прозрачност при определяне на териториите, влизащи в „Натура 2000”

Според министъра на околната среда и водите се спекулира с екомрежата

 

Изграждането на екологичната мрежа Натура 2000 е процес, ние сме в началото му и изразяваме готовност диалогът с всички заинтересовани страни при изграждането на мрежата да продължи. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров на националната среща по въпросите на Натура 2000, проведена вчера. Тя беше организирана по негова инициатива и в нея участваха представители на местната власт от цялата страна, на екологични организации и на сдружения на протестиращи граждани, на заинтересовани министерства и научни институти.

Министърът призова да има повече чуваемост в процеса на разясняване същността на Натура 2000. Разяснителната кампания  вече е доста активна, направихме представяния и обсъждания във всички областни центрове, в някои и по два пъти, но някъде не искат изобщо да чуят това, което обясняваме - а именно, че няма изрични забрани за строителство и че няма да има промяна на собствеността на земята, настоя Джевдет Чакъров. И допълни в отговор на протестни възгласи на собственици на земи, които ще влязат в мрежата, че се правят спекулации по този въпрос и емисари обикалят страната като заблуждават хората и изкупуват земите им на безценица.

За пореден път на срещата беше припомнено, че и сега при извършване на строителство има задължителни съгласувателни процедури с различните компетентни институции. Новото е, че ще има още една оценка в рамките на сега съществуващите процедури. Така хората няма да плащат допълнителни такси, няма да се създадат и предпоставки за корупционни практики при извършването на оценките.

Истината е, че най-много санкции до момента ЕС е налагал заради неизпълнение на ангажименти в областта на опазването на биологичното разнообразие. Затова и на поредната нацианална среща беше подчертано, че ако не изпълним ангажиментите си по отношение на изграждането на Натура 2000 не само рискуваме да ни бъдат наложени санкции, но и да ни бъде блокиран достъпът до средствата от европейските фондове.

Процедурно, тепърва при подготовката на заповедите за обявяване на зоните по Натура 2000 предстоят обществени дискусии община по община, зона по зона. Именно тогава хората ще могат да изразят позициите си, да кажат възраженията си, да направят предложения.

В същото вреве кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че на него никой не се е представял, че прави проучване. Никой от общинската администрация не е виждал човек да прави проучване на територията на общината. Г-н Цонев е научил за екомрежата от медиите. Според него, дори и в този момент не се знае кои са териториите, включени в "Натура 2000". Той твърди, че в община Каварна не съществуват каквито и да било документи за еко-проучвания, както и, че няма информация за критериите, според които се определят земите, влизащи в защитените природни зони.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.