1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци и ПП “Никола Петков” ще отбележат 67 години от гибелта на Никола Д. Петков

Обединени земеделци и ПП “Никола Петков” ще отбележат 67 години от гибелта на Никола Д. Петков

Ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер, политик и държавник

Днес 23 септември, се навършват 67 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

По този повод от 17:30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София, ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер, политик и държавник.
 
На нея ще присъстват председателите на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева и на ПП “Никола Петков” Борислав Алексиев, членове на националните ръководства на двете партии, земеделци, симпатизанти и граждани.
На честването ще присъстват и кандидатите за народни представители от  ГЕРБ Красимир Велчев и Димитър Главчев.

След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския лидер, който се намира в градинката пред храма.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. С неговото убийство се слага край на опита за демократично развитие на страната и започва мрачното 45-годишно безвремие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.