1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци настояват за подкрепа за българския бизнес

Обединени земеделци настояват за подкрепа за българския бизнес

България има нужда от компетентно и реформаторско управление

България има нужда от компетентно и реформаторско управление, което да предложи ефективни икономически мерки за намаляване на последиците от кризата, заявиха на пресконференция в Пазарджик Анастасия Димитрова-Мозер, Петя Ставрева и Емил Йончев от  ПП Обединени земеделци.                              

Те призоваха за отговорни политики и държавна подкрепа за българския бизнес. И тримата се обявиха за консолидация на силите в център-дясното политическо пространство като необходима основа за бъдещото демократично управление на страната.

Действаща икономика не може да се прави с търговия с чужди стоки, заяви почетният председател на ПП Обединени земеделци Анастасия Мозер. Тя отбеляза незавидното положение на българските земеделски производители и напомни думите на финансовия министър, че огромна част от продукцията по българските пазари е внос. Държавата трябва да покровителства родното производство, обратното е лоша политика, категорична е тя.

Анастасия Мозер заяви, че разчита на повече разум и обединение на център-дясното пространство.

Областният председател на ПП Обединени земеделци инж. Емил Йончев също се спря на подпомагането на българския бизнес. Той направи паралел с управлението на Александър Стамболийски, при което всички сфери на икономиката са били толерирани. Сега не е така, каза Йончев и упрекна властта, че не обръща внимание на бизнеса и изнасяме част от икономиката си в чужбина.

Той даде пример с Пътническите превози в железниците, които навсякъде по света са губещи, но се субсидират като най-евтиния и екологичен транспорт. У нас обаче това не се прави. Новите спални вагони, които железниците ще имат, се произвеждат в съседна Румъния за 10 млн. лв., а можеше това да стане тук, коментира още Йончев.

Не по-различно е положението и при строежа на магистралите, който “се извършва от чужди фирми”, заяви още областният зeмеделски лидер.

Председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева се спря на последния доклад на Европейската комисия. Двойни стандарти в областта на правосъдието и вътрешните работи и липса на на ефективни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията са основните слабости, които констатира в доклада си ЕК, коментира Ставрева. “Факт е, че правителството управлява в условията на икономическа криза. В същото време обаче хората очакват по-категорични реформи, осезаем ръст на доходите и по-добър стандарт на живот”, отбеляза лидерът на Обединени земеделци.

Вместо това голяма част от сънародниците ни продължават да обедняват и много от тях напускат страната ни с еднопосочен билет в търсене на препитание зад граница. Всичко това показва, че днес повече от всякога имаме нужда от компетентно и реформаторско управление, което да предложи ефективен пакет от икономически мерки за намаляване последиците от кризата, засегнала всички сфери”, подчерта Петя Ставрева.

Децентрализацията, която не се случва, е друг сериозен проблем. Преди да размества институциите из страната, управляващите трябва да създадат електронно правителство. Не на последно място е и недостатъчното усвояване на европейски пари заради корупционните практики и прекалена бюрокрация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.