1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци отбелязаха 42 години от кончината на земеделския лидер

Обединени земеделци отбелязаха 42 години от кончината на земеделския лидер

На събитието присъстваха членовете на националното ръководство на Обединени земеделци

Д-р Г. М. Димитров посвети живота си на каузата на Земеделското движение, на каузата за изграждане на независима, свободна и демократична България. С цялото си поведение на човек, политик и земеделски лидер, в своята над 40 години активна политическа дейност той води борба в защита на демокрацията и свободата на поробените от комунистическите режими народи.

Това заяви лидерът на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева  на панихида, отслужена на 28 ноември 2014 г. в столичния храм „Св. Седмочисленици”, по повод 42 години от  кончината на земеделския водач и демократ.

На нея присъстваха членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, земеделци от организациите в София и Пазарджик, председателите на БСДП и РДП Йордан Нихризов и Захари Петров, на ПП „Никола Петков“ Борислав Алексиев  и председателят на парламентарната комисията по земеделие - депутатът Румен Христов, симпатизанти и граждани.
 
В своето слово Ставрева припомни основни моменти от живота на далновидния политик, който видя България като пълноправен член на европейската общност.

Докторът е един от първите, които подкрепят създаването на Европейския съюз. Това е по-мащабното продължение на идеята на Александър Стамболийски за създаването на една Балканска федерация.

На едно от първите заседания на Съвета на Европа по негово настояване се гласува резолюция да бъдат оставени празни столове за бъдещите депутати от поробените от комунистите страни от Източна Европа, когато те бъдат освободени. Защото българският земеделски водач е вярвал в избавлението на България от комунистическия режим, чието рухване той не успя да види, каза Ставрева.

Той е човекът, който като далновиден политик, организира първата българска рота през 1951 г. в НАТО, която просъществува до 1964 г. Докторът е и един от инициаторите и лидер на Съюза на поробените европейски народи, създаден през 1954 г. и един от инициаторите на създаването на Зеления интернационал.
Своеобразен символ на борбата му в емиграция, която големият българин не спря да води до края на своя живот, са Българският национален комитет /БНК/,  основан от него през април 1941 г., и радиостанция  “Свободна и независима България”.

Надеждите на д-р Г. М. Димитров се сбъднаха. България е член на Европейския съюз и на НАТО. Страната тръгна по нов път на развитие. Докъде стигнахме обаче 25 години от началото на така наречения преход,  през който се преплитат  новите хоризонти, сенките от миналото, очакванията, надеждите, разочарованията, каза още Петя Ставрева.  Д-р Г. М. Димитров е една от личностите в българската история, чиято политическа дейност у нас и зад граница трябва да влезе в учебниците по история, както и в тях да бъде разказана на младите поколения истината за комунистическия режим у нас, завърши тя.

След панихидата земеделците и гостите поднесоха венци и цветя пред паметника на д-р Г. М. Димитров, който се намира в градинката пред храма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.