1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци предлагат платформа за консолидация в подкрепа на евроатлантическия път на България

Обединени земеделци предлагат платформа за консолидация в подкрепа на евроатлантическия път на България

От партията отбелязаха 99 години от убийството на Александър Стамболийски

„Днес се прекланяме пред делото и паметта на държавника и реформатора Александър Стамболийски. Изминаха 99 години от онзи трагичен ден, в който земеделският идеолог плати с живота си за вярата си в свободата и народовластието.” Това заяви на 12 юни 2022 г. в местността Янини грамади над село Славовица председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

петя-ставрева

Там земеделци и демократи  от страната се събраха на Националния възпоменателен събор в памет на  земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 99 години от своите политически противници. На събора присъстваха членове на Националното ръководство ПП Обединени земеделци и кметове и общински съветници на партията от страната.

Гости на събитието бяха народният представител Екатерина Захариева, областният управител на Област Пазарджик Андрей Гечев, кметовете на община Септември – Васка Рачева и на община Ветрен Радослав Лютаков, председателят на Общинския съвет в Септември Кирил Тодорин.

Земеделският водач е министър-председател на България в трудното следвоенно време от 1919 до юни 1923 г. По време на земеделското управление той стабилизира икономиката на страната и провежда забележителни реформи.

Идеологът на земеделското движение е първият политик, който пледира за създаване на Европейски съединени щати и пророчески вижда формирането на Европейския съюз, каза в словото си Петя Ставрева.  Тя призова за консолидацията на земеделското движение и за обединение на партиите от демократичното пространство.

От Обединени земеделци предлагаме на нашите партньори от център-дясно да се обединим около приоритети и принципи в подкрепа на евроатлантическия път на България”, каза Петя Ставрева. Тя апелира за изграждането на общност, основана „в дух на партньорство и взаимно зачитане между партиите в семейството на ЕНП”, която да обедини хората,  подкрепящи евроатлантическия избор на България.

„Днес сме изправени пред много предизвикателства и провокации, които се опитват да отклонят страната от европейския път. Войната в Украйна свали маските на много псевдодемократи у нас, които продължават да защитават руската агресия, която убива, разрушава и превръща в бежанци милиони хора”, каза Ставрева. Тя подчерта, че  България трябва да бъде лоялен и предвидим член на ЕС и НАТО и да помогне на Украйна в борбата й за свобода и демокрация.

От Обединени земеделци се противопоставяме на опитите страната да бъде отклонена от европейския път на развитие и призоваваме за обединение на силите в демократичното пространство, в подкрепа на евроатлантическото бъдеще на България, заяви лидерът на Обединени земеделци.

В контекста на трусовете в управлението и вероятността за предсрочни избори Петя Ставрева каза, че партиите от демократичната общност трябва заедно на дадат отпор на опитите за овладяване на властта от популистки и тежко зависими политически формации.

Ставрева очерта и приоритетите на партията, сред които са намаляване на ДДС на храните и на земеделската продукция на 9 на сто, насърчаване на дребното предприемачество, развитието на бизнеса и създаване на условия, гарантиращи на младите хора възможности за по-добра реализация в родината ни. Не на последно място е и модернизацията и цифровизацията на селското стопанство.

Съживяването на българските села, от друга страна, налага към тях да бъдат насочени повече средства чрез европейски и национални програми, каза Петя Ставрева. Тя изтъкна, че новата програма за развитие на селските райони трябва да изпълни мисията си за създаване на поминък в малките населени места, да противодейства на обезлюдяването и да гарантира продоволствената сигурност.

От партията настояват също да бъдат приети два много важни закона -   за опазване на земеделската продукция и този за браншовите организации.

През годините нашата организация не измени на идеите и принципите, завещани ни от Александър Стамболийски – “Безупречен политик”, в своето 4-годишно управление той извежда България от Втората национална катастрофа като прави смели и уникални реформи и приема редица закони, актуални и днес. Това заяви зам.-председателят на партията, лидер на областната съюзна организация в Пазарджик и домакин на Националния възпоменателен събор инж. Емил Йончев.                                     В словото си той проследи политическото израстване на Стамболийски през годините – от избирането му през 1908 г. за първи път за народен представител до неговата гибел през 1923 г., когато е премиер на България.

Като отличителни черти на Обединени земеделци, основани на принципите на Стамболийски, Емил Йончев посочи политическата почтеност и лоялността към българската демокрация.

Той припомни, че по време на управлението на ОДС в България бяха извършени реформи, в резултат на които страната ни беше приета в ЕС.  

Обединени земеделци са за евроатлантическа интеграция, повишаване на отбранителната мощ на Европа, ненамеса пряко във военните конфликти, мир със съседните държави и отстояване на националните интереси на българския народ, подчерта Емил Йончев.  

По темата за Северна Македония Йончев отбеляза, че крайното решение трябва да бъде взето от българския парламент.  

На събора беше отслужена панихида в памет на Александър Стамболийски, Никола Петков, д-р Г. М. Димитров и всички знайни и незнайни земеделци отдали живота си за земеделската идея.  Над Янини грамади прозвучаха националният и земеделският химн и вечната песен “Сей, земеделецо”, по стихове на Иван Вазов.

След приключване на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от цялата страна поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.