Областната епизоотична комисия в Хасково ще заседава днес по повод потвърдените две огнища на заболяването Инфлуенца по птиците в областта

Мерките за предотвратяване разпространението на заболяването са в сила от вчера

Днес, 19 октомври, от 14:00 ч. в Областна администрация Хасково се свиква Областната епизоотична комисия във връзка с констатираните вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) две огнища на заболяването Инфлуенца по птиците (грип) в животновъдни обекти, предназначени за отглеждане на патици мюлари и пилета бройлери, намиращи се в с. Войводово, община Хасково, област Хасково. По време на заседанието ще бъдат обсъдени мерките, които се прилагат с цел контрол и ликвидиране на заболяването.

Мерките за предотвратяване разпространението на заболяването са в сила от вчера и включват хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция.

БАБХ напомня, че в определените 3-километрови предпазни зони и 10-километрови зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването е забранено движението на птици и продукти. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.