1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Областната управа в Бургас против включването на дивечовъдна станция-Граматиково към Ловно стопанство "Ропотамо"

Областната управа в Бургас против включването на дивечовъдна станция-Граматиково към Ловно стопанство "Ропотамо"

 

Областният управител на Бургас Любомир Пантелеев изпрати писмо до премиера Сергей Станишев относно проект за нов Закон за горите. То е по повод докладна записка на кмета на община Малко Търново. В новия проект на Закона за горите се предвижда закриването на Държавна дивечовъдна станция - Граматиково и вливането й в Ловно стопанство "Ропотамо" като териториално поделение. По същество това означава закриване и ликвидиране на едно от най-елитните горски поделения в областта и страната, изграждано в продължение на 70 години.

Направеното предложение за закриване на дивечовъдната станция е погрешно и недопустимо, смята кметът на Малко Търново Иван Иванов.

Ако тази промяна бъде приета площта на новото обединение ще бъде твърде голяма и практически неуправляема, като включва територии на пет общини – Малко Търново, Созопол, Царево, Приморско и Средец.

В същото време Ловно стопанство "Ропотамо" не разполага с административна сграда и се намира извън населено място, което ще затрудни работата на ловното стопанство.

Държавната дивечовъдна станция - Граматиково е географски център на Странджа. Тя е свързващо звено и граничи с всички лесничейства във вътрешната и периферна част на планината. Изграденият там горски разсадник е основен за планината.

Върху територията на община Малко Търново има четири горски поделения, като най- доброто и водещо е станцията Граматиково. С преместването на нейното седалище и вливането и в дивечовъдна станция "Ропотамо" се засягат изключително сериозно финансовите интереси на общината, перспективите за развитие на района, свързани с горското стопанство, екологичния и селски туризъм.

Предлаганата промяна ще доведе до сериозен демографски срив в целия район. При тези обстоятелсва е наложително Държавна дивечовъдна станция - Грамотиково да остане със статут на ловно стопанство върху сегашната си територия, смята Иван Иванов.

Областният управител предлага дивечовъдна станция Граматиково да се обособи като самостоятелно ловно стопанство върху сегашната си територия, като разширяване може да се направи в посока Държавно лесничейство - Звездец и Държавно лесничейство - Малко Търново.

При липса на подобна възможност, седалището на новото ловно стопанство да се установи в с. Граматиково, където съществуват подходящи условия за управление и контрол, смята още Пантелеев.

В същото време, при наличие на невъзможност да бъде обособена като самостоятелно ловно стопанство, Държавната дивечовъдна станция - Граматиково да се преобразува като горско стопанство, което да премине.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.