1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Областният консултативен съвет по животновъдство в Шумен ще се събере на извънредно заседание на 19 април

Областният консултативен съвет по животновъдство в Шумен ще се събере на извънредно заседание на 19 април

Притеснените фермери настояват за спешни превантивни мерки

Областният консултативен съвет по животновъдство в Шумен ще се събере на извънредно заседание на 19 април заради появилите се в Южна България случаи на заразяване с нодуларен дерматит.  Болестта поразява едрите преживни животни и е изключително опасна, затова фермерите настояват за спешни превантивни мерки.

Заразата се разпространява много лесно чрез мухи, комари и кърлежи. Заболяването е истинска заплаха, защото срещу нея няма ваксина или лекарство и предизвиква огромна смъртност при животните. Това коментира председателят на областния консултативен съвет по животновъдство в Шумен инж. Юлиян Вълчев.

Притеснените фермери настояват за спешни превантивни мерки, за да не се разпространи болестта в Северна България, заяви инж. Вълчев. Затова той свиква извънредно заседание на областния консултативен съвет по животновъдство на 19 април.

За решенията на областния съвет по животновъдство ще бъде информирано земеделското министерство, а фермерите се надяват държавните институции да започнат спешно пръскане срещу комари и кърлежи.

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.