1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъден бе Планът по отношение на проблемните зони по глава "Земеделие"

Обсъден бе Планът по отношение на проблемните зони по глава "Земеделие"

Плана за действие по отношение  посочените червени и жълти зони по глава “Земеделие” в оставащите три месеца до 1 октомври обсъдиха на среща зам.-министърът  на земеделието и горите Димитър Пейчев и ръководителят на отдела за България в Главна дирекция “Разширяване” на ЕК Бриджит Чарнота.

В обсъждането на графика по изпълнение на дейностите участва и представителят от ГД “Разширяване” д-р Хинрих Майер-Жарболе, който подчерта,  че изграждането на екарисажните съоръжения не е сред критичните области за България, въпреки че фигурира в доклада на ЕК. Зам.-министър Пейчев увери, че през 2009 г. в Южна България ще бъде изграден най-модерният екарисаж в Европа, който ще има възможност да поема животинските отпадъци от Северна Гърция, Турция /коридор № 2/, Македония и Сърбия, както и от двата порта на Варна и Бургас. Освен това този екарисаж ще облекчи българския бизнес, като намали разходите за транспортиране на животинските отпадъци, каза зам.-министър Пейчев.

По отношение на ИСАК и изграждането на Системата за идентификация на земеделските парцели /СИЗП/ д-р Жарболе подчерта, че в тази област има напредък и трябва да продължи работата по график. От средата на м. юни в 11 от 28 области в страната ще започне предварителната регистрация, а до края на тази седмица ще завърши модификацията на софтуера на СИЗП, информира зам.-министър Пейчев. Той запозна подробно представителя на ЕК с крайните срокове, които ръководството на МЗГ е определило за изработването на цифровата ортофотокарта и дигитализирането на снимките. Ортофотозаснемането върви с ускорени темпове, като в процеса на заснемането е включен втори самолет и има готовност  за трети, увери зам.-министър Пейчев.

Сред обсъжданите дейности от жълтите зони бяха предстоящото акредитиране на Разплащателната агенция, ветеринарните въпроси, безопасността на храните и фуражите, механизмите за търговия, секторите: мляко и вино и др.      

Вие ни демонстрирате откритост, прозрачност и ясна решителност да се справите с ангажиментите към ЕС, заяви в края на срещата д-р Хинрих Майер-Жарболе и подчерта, че страната ни бележи по-значителен напредък в аграрния сектор в сравнение с Румъния.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.