1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъдиха бъдещето на европейското земеделие

Обсъдиха бъдещето на европейското земеделие

Дискутирани са три важни теми

В началото на февруари в латвийския град Юрмала беше проведена неформална среща за развитие на селските райони в Европейския съюз. Подобни срещи се провеждат два пъти в годината от всяко председателство на Съвета.

По време на това събитие, проведено в Юрмала под председателството на Латвия, са били обсъдени три важни теми: развитието на биологичното земеделие в рамките на Общата селскостопанска политика; участие на дребните фермери във веригите на краткосрочните доставки и възможности за опростяване на Общата селскостопанска политика. Темите са подбрани в съответствие с един от основните приоритети, обявени от латвийското председателство: повишаване на конкурентоспособността на Евросъюза като основа за растеж и подобряване качеството на живот.

Биологичното земеделие е устойчиво селскостопанско производство, тогава, когато земеделските производители не само прилагат органични методи в отглеждането на здравословни продукти, но и когато намалява негативното въздействие върху околната среда.

Конкурентоспособността на селскостопанската продукция може да бъде повишена и от веригите на краткосрочни доставки като възможност за развитие на дребните фермери. Необходима е подкрепа за домашните производители, за насърчаване на предприемачеството и представяне на тяхната продукция на пазара. Това допринася за подобряване на качеството на живот на населението в селските райони.

Говорейки за опростяване на ОСП, държавите-членки са стигнали да заключението, че въпреки реформата, все още са необходими значителни усилия за намаляване на административната тежест за земеделските производители. Тези въпроси трябва да бъдат разглеждани както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива, като се обръща специално внимание на опростяването на контрола и условията за допустимост за подпомагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.