1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъжда се Столична община да се премести в сградата на МЗХ

Обсъжда се Столична община да се премести в сградата на МЗХ

Решението ще бъде взето на едно от следващите заседания на Министерски съвет с постановление.

Министър–председателят Бойко Борисов съобщи, че се обсъжда Столична община и Министерство на земеделието и храните да си разменят сградите. Сградата на МЗХ е една от най-красивите в София, а навсякъде в Европа такива като нея са на кметствата, обясни премиерът Бойко Борисов и посочи, че  в сградата на МЗХ могат да бъдат събрани всички служби на кметството. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов сподели, че издръжката на сградата на МЗХ е доста тежка, така че Столична община може да бъде по-добър стопанин, а общинската власт трябва да е по-силна от държавната.

Решението ще бъде взето на едно от следващите заседания на Министерски съвет с постановление. Очаква се да бъде взето решение и за преместването на Изпълнителната агенция по горите в Пловдив и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна.

Заради сложното и обемно за времето си строителство сградата се строи над 7 години и е завършена окончателно през 1927 година.

През годините сградата претърпява сравнително малко ремонти, затова архитектурният и облик остава почти изцяло съхранен. По-сериозен ремонт е извършен през 50-те години на миналия век, когато е надстроен атичния етаж. За съжаление именно при него са унищожени някои оригинални декоративни елементи като чугунения парапет. През 60-те години е извършена промяна на покривното покритие на страничните крила на сградата, с което бароковият облик на мансардния етаж е нарушен. Впоследствие ¬ през 70-те години, е изградено и новото крило откъм вътрешния двор на министерството.

Д-р Мирослав Найденов е 74-ят земеделски министър в 115-годишната история на министерството. Негови предшественици са били едни от най-видните български политици - Драган Цанков, Петко Каравелов, Григор Начович, Иван Евстатиев Гешов, Андрей Ляпчев, Райко Даскалов, Константин Величков и др.

 

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

Вижте видео по темата...


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.