1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсерваторията на ЕС за обезлесяването вече е онлайн

Обсерваторията на ЕС за обезлесяването вече е онлайн

Обсерваторията е структурирана около три основни компонента: световен мониторинг на горите, производство и търговия със стоки и инструменти на ЕС за мониторинг на горите

Управляваната от Съвместния изследователски център към Европейската комисия обсерватория за обезлесяването и деградацията на горите вече е онлайн. Тя ще помогне за защитата и възстановяването на световните гори и ще гарантира, че европейците консумират продукти без обезлесяване, става ясно от съобщение на Комисията.
 
Съвместният изследователски център използва 30-годишен опит в геопространствените технологии, за да предостави световна карта на размера на горите през 2020 година, която да се използва в нова обсерватория за обезлесяването.
 
Обсерваторията за обезлесяването и деградацията на горите прави публично достъпни своите карти и набори от данни за промените в световното горско покритие и свързаните с тях фактори. Тя ще подкрепи новите европейски правила относно продукти без обезлесяване, установени, за да се гарантира, че стоките, пуснати на пазара или изнесени от него, не произхождат от обезлесени земи или не са допринесли за деградацията на горите. Освен това новите правила имат за цел да намалят въглеродните емисии и загубата на биологично разнообразие, причинени от потреблението и производството на редица стоки в Съюза, както и да се справят с обезлесяването и деградацията в резултат на разширяването на селското стопанство за тяхното производство. Като основна икономика и потребител на стоки като соя, говеждо месо, палмово масло, дърво, какао, кафе и каучук, както и някои от производните им продукти, като кожа, шоколад, гуми или мебели, Европейският съюз приема действия за ограничаване въздействието на пазара върху глобалното обезлесяване. Обсерваторията е структурирана около три основни компонента: световен мониторинг на горите, производство и търговия със стоки и инструменти на ЕС за мониторинг на горите. На сайта са показани интерактивни визуализации за световната горска покривка през 2020 и на световни масиви от данни за производството на стоки и продукти, които са предмет на Регламента за продукти без обезлесяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.