1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Общи действия срещу незаконната сеч договарят лесничейства и прокуратура

Общи действия срещу незаконната сеч договарят лесничейства и прокуратура

 

Да се обединят усилията и задълбочи взаимодействието между Националното управление по горите и прокуратурата за ефективно противодействие на нарушенията в горите - около това решение се обединиха участниците в съвместно съвещание по проблемите на опазването на горския фонд от противозаконни посегателства. Ще припомним, че от поне две години Регионалното управление по горите в Ловеч и държавните лесничейства в Плевен и Никопол апелират за по-строги санкции към бракониерите в горите, тоест нзаконната сеч да се криминализира. Сега - вече на национално ниво, започнаха разговори в такава посока. Оказва се, че има и добри практики в отделни райони на страната, в които апелативните прокуратури действат по бързата процедура по дела за нарушения в горския фонд. За целта обаче трябва да има наистина координирани и добри съвместни действия между лесничействата и прокуратурата. За да стане това, се предвижда в близко време да се проведат специални съвещания в апелативните прокуратури, в които да участват и представители на горската администрация, полицията, районната и окръжната прокуратура за приемане на конкретни програми за противодействие на нарушенията в горите.
В регионите с висока концентрация на кражби от горския фонд да се предприемат бързи и ефикасни мерки за снижаване на извършваните посегателства до поносими граници, а едновременно с това спешно да се подготвят предложения за необходими законодателни промени в административните и наказателни разпоредби, за повишаване ефективността на наложените наказания. Това е решението на болния от години проблем с ненаказуемостта на бракониерите.
Другият проблем, който стои на дневен ред, е ниската събираемост на наложените за незаконна сеч глоби. На съвещанието е било отчетено, че събираемостта е едва около 10%.
Върховната административна прокуратура ще организира и проведе комплексна проверка за законност по цялата верига - от сечта през преработката до реализацията на дървесината, е било обявено на срещата. Проверката ще обхване дейността на всички контролни органи от системата на МЗГ - НУГ, а резултатите от нея ще станат ясни в началото на септември./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.